Fjernvarme - logo   Temperaturføler   Danfoss ESMT.

Danfoss ESMT temperaturføler

Temperaturføleren ESMT indtager i mange FJV-installationer en central plads i styringen af varmen hele vejen frem til den aktuelle stuetemperatur. Det er derfor væsentligt, at den aflæser den aktuelle udetemperatur så nøjagtigt som muligt.

Det kan føleren kun gøre, såfremt den er placeret så rigtigt og neutralt som muligt. - Ikke så meget om den konsekvent afviger en grad eller så fra målinger med kontroltermometer, men mere om den er stabil i alle temperatursitiationer. Er den ikke det, kan det få negative konsekvenser for den samlede varmestyring.

Der er (især) tre forhold, der skal tages hensyn til ved placeringen af føleren:

Placeringen kan f.eks. være på / i:

Der er ikke set angivelser af, hvor lang ledningen mellem temperaturføleren og Termixen må være.


In casu   

In casu har føleren været placert på 3 måder med 3 forskellige resultater. (Alle tre gange næsten samme sted i skygge ret tæt under et tagudhæng på en væg, der vender næsten mod nord (væggens længderetning 80° - 260°). Kontroltermometeret er placeret ca. 3 meter fra hus og ca. 2,5 meter over grunden.

Placering af føleren på gerberbeslaget har således været en klar fordel.

Målingerne er foretaget i marts og første del af april.


Gerberbeslag

Gerberbeslag fås i flere størrelser alt efter afstand mellem de to flader. Beslaget "Paslode gerberbeslag type 2 G2-125 5' vfz" (125 mm fra væg) synes passende. Beslagene er set hos bl.a. Bauhaus og ellers på nettet. (Købes ofte parvis - del med din nabo).

Føleren installeres således (det påregnes, at der er ledning nok uden at forlængelse er nødvendig).

Gerberbeslag

Gerberbeslag - sæt @ 2 stk.

"Solvarme"

Temperaturføleren kommer til kort i to situationer - begge foranlediget af solen.

Nordvendt væg

Nordvæggens retning kan indebære, at solen sidst på dagen, mens den endnu har en god udstråling, kan begynde at skinne på den mur, hvorpå temperaturmåleren er placeret.

Luftstrømmen opad fra den opvarmede væg vil få temperaturen omkring måleren til at stige mere end temperaturen i den frie luft og styringen af ECL 110 vil komme ud af balance. Det kan give lavere fremløbstemp. eller forlænget sommerluk (linie 5179).

Problemet når næppe at blive værd at gøre noget ved, dadet foregår i kort tid og i godt vejr.


Stærk forårssol

Især på forårsdage med stærk lav sol, kan den give en kraftig rumopvarmning uden at udetemperaturen (og temperaturføleren) følger med.

I rum med "stuetemperatur" kan det være rarest i en kort periode at skrue med for radiatorerne. I andre rum bør radiatorindstillingen allerede have taget højde for temperaturstigningen.